Каква е цената на една кухня по поръчка?

Ние като производител на корпусни мебели често се сблъскваме с подобен тип въпроси. Даже бих казал, че това е един от най-разпространените въпроси, който бива задаван още преди потенциалните клиенти да са разбрали кои сме ние и как бихме могли да им помогнем.

Често се случва клиентите да идват напълно неподготвени относно изискванията и очакванията си, но с искане за бързо съставяне на работна оферта за цена на кухня.

Предполагам, че някои от вас вече се досещат, че без да сме уточнили какви са изискванията, очакванията и възможностите на клиентите няма как да предоставим адекватна оферта.

И като казвам възможности нямам предвид само финансови, а физически дали това, което искат може да бъде вместено в пространството, с което разполагат.

В един от последните ни проекти клиента искаше да натика всевъзможни уреди в недостатъчно голямо пространство и в същото време трябваше да съставим оферта в рамките на ден-два, за да можем да го спечелим, но за този случай ще разкажа в друг пост. Нека да се върнем към ценообразуването при съставянето на оферта за цена на кухня, което е и целта на този пост.

Цена за кухня на линеен метър?

Някои наши колеги имат фиксирани цени за линеен метър при изработка на кухня по поръчка. Не съм напълно запознат с цените на всички наши колеги, но с времето и съвместната ни работа съм придобил определена представа относно ценовите им диапазони.

Ако търсите бърз отговор на въпроса каква е цената на кухня, тогава ще ви отговоря:

Цената за линеен метър на кухня към април 2022 година варира от 600 лв. до 2300 лв., а може и повече според зависи от използваните материали, консумативи, обкови, сложността на изпълнение и времето за изработка.

Цена за кухня

Трябва да спомена, че изработката на мебели по поръчка влиза в графа занаятчийство и е трудно или почти невъзможно да се определи точна цена за кухня или каквато и да е друга мебел, защото всеки занаятчия сам определя цената за труда и творчеството си.

За изработката на една кухня, като се започне от запознанството с клиентите до приключването на монтажа, се изискват години опит, креативност, организираност, запознатост с материалите и много други умения, които се придобиват по пътя към успеха.

Преди време работих в една фирма (да, работил съм в много фирми), където имах 2-ма колеги с доста по-дългогодишен стаж като мебелисти. Въпреки това, че те бяха с години опит пред мен в изработването на мебели в процеса на работа се оказа, че те нямат онзи богат набор от знания и умения, които имах аз.

По една или друга причина моите колеги бяха научени да правят нещата по един, максимум два начина и нямаха онзи богат опит, който имах аз. Нямаха и желание да научат нови методи на работа.

Естествено това си пролича в месечното заплащане, защото тогавашния ми шеф забеляза, че имам умението да използвам различни способи на работа при различни по сложност задания с цел да опростявам процеса на работа, което пък водеше до по-бързо производство.

Аз съм на принципа „По-просто, по-лесно“. Ако един процес е твърде сложен и времеотнемащ, тогава го разделям на множество малки процеси и действам поетапно, което като цяло изисква по-малко умствен капацитет и води до по-голяма продуктивност в дългосрочен план.

Винаги съм опитвал да бъда ефективен в работата си. Моят ментор преди много години обичаше да повтаря „Накарай мързеливия на работа, да те научи на акъл“. Тогава развих начина си на мислене и усъвършенствах подхода си към работните задачи. Тоест ако нещо може да бъде направено по 5 различни начина, аз приемам, че трябва да помисля в посока най-ефективен начин и чак тогава да започна работа. Това ме вдъхнови и открих същността на нещата, като ги сведох до една единствена дума, а именно „Ефективност“.

Цена за кухня през друг поглед.

Да се върнем на ценообразуването и да погледнем нещата от един малко по-различен ъгъл.

През последните 12 месеца имаше трусове и всякакви икономически сривове в глобален мащаб. Да не споменаваме и ковид кризата.

Всички забелязаха последователно повишаване на цените на суровините и материалите при нашите основни доставчици и производители на материали за мебелната индустрия. В следствие на, което днес можем да видим завишени цени спрямо предходните 12 месеца с 15% до 30% в различните фирми производители.

 • Повишени цени лПДЧ и МДФ във фирма Роси.
 • Повишени цени на лПДЧ и МДФ във фирма Егер.
 • Повишени цени на лПДЧ и МДФ във фирма Кроноспан.

И това съвсем не е всичко. От известно време цените на горивата също скочиха, което ще повлияе на крайните цени за продукти изработени от всички мебелисти. Повишаването на цените на горивата повишава цените на продуктите в пъти, защото за да бъде изработен един краен продукт като например вашата кухня, това значи, че:

 1. Фирмите производители на материали са платили по-високи цени, за да набавят суровините за изработка на мебелните материали.
 2. След, което фирмите дистрибутори ще заплатят по-високи цени за набавянето на материалите.
 3. След, което по-малките фирми посредници и дистрибутори ще заплатят по-високи цени на материалите, за да си ги набавят.
 4. Мебелистите също ще заплатят по-големи цени на материалите.
 5. И тук вече сте вие, които заплащате всичкия този допълнителен разход генериран само от повишаването на цените на горивото.

Тоест вие ще заплатите неколкократно едно повишение на горивото.

Няма да навлизам в детайли само ще спомена, че сме на прага потенциална 3-та световна война, световната икономика е пред срив след годините прекарани затворени вкъщи заради ковид кризата и задълбочаващата се енергийна криза.

Всичко това ще доведе до стабилно повишаване на цените за крайният потребител във всички сектори.

Нека все пак да се върнем към цената на кухня и по-скоро как ние съставяме оферта за изработка на кухня.

цена за кухня по поръчка

Да вземем все пак да я сметнем тази кухня а?

Държа да ви кажа, че към всеки проект и всеки клиент се подхожда строго индивидуално. Ние вярваме, че всички сме различни и можем да си позволим да притежаваме различни мебели, особено когато тези мебели са част от нашата индивидуалност и нашата същност. Олицетворение на нас самите.

Преди да хванем калкулаторите за гушата и да започнем да тракаме по копчетата, винаги трябва да се запознаем с проекта или идеята на клиента. Ако той няма добре формирана идея за това, какво точно иска, тогава започваме от нулата.

На нашите клиенти не се налага предварително да са запознати с всички мебелни материали, всички мебелни обкови и всички възможни варианти за тяхната комбинация, защото ние си правим труда да предоставим този тип информация, за да се уверим, че клиента е напълно наясно с нещата и взима информирано решение относно мебелите си, с които ще живее през следващите 20 години от живота си. Бих казал, че такъв тип решения са важни!

Та след като ние сме запознати с идеята на клиента, а клиента е напълно запознат с материалите, мебелните обкови и различните подходи към изпълнението на поставената задача, тогава вече можем да продължим към белия лист.

Взимаме един голям бял лист и започваме да описваме:

 • необходими материали
 • консумативи
 • мебелен обков
 • необходими работници за изпълнение на проекта
 • брой дни за изпълнение
 • транспорт на кухнята

Накрая след като сме калкулирали сумата необходима за стартиране, умножаваме същата по коефициент, в който е съобразено и всичко останало като:

 • поддръжка на машините
 • наем на цеха
 • осигуровки на работниците
 • счетоводство
 • консумативи за цеха
 • консумативи за транспорта

         … и много други.

Може би се питате „И какво? Толкова ли не можете да сметнете колко ви идва цената за кухня на линеен метър?“

Ето! Можем разбира се.

Средната цена за линеен метър на кухня е: 1000 лв.

Това обаче не е справедлива цена!

Защо цената на линеен метър за кухня не е справедлива?

Сега ще ви обясня защо цената на кухня за линеен метър не е справедлива.

Цена на кухня, която е образувана на база линеен метър не е справедлива, защото ако „Гергана“ иска в 3 метра кухня да няма нито едно чекмедже и нито една повдигаща се вратичка, цената на кухнята й трябва да бъде с поне 300лв по-ниска ако е избрала среден клас мебелен обков, а ако в същото време „Петя“ иска всички шкафове да са чекмеджета, тогава пък нейната цена за кухня ще набъбне с поне 300лв.

Нека да попитам…. Длъжна ли е „Гергана“ да заплаща повече, за да покрие загубите на мебелистите при изработката на кухнята на „Петя“?

Вероятно не!

Има колеги, които привидно са намерили начин да заобиколят този тип несправедлива цена като изискват пари допълнително за всичко, което смятат, че е извън рамките на това, което са предвидили в началната цена за кухня, което е още по-несправедливо.

Представете си, че си поръчвате кухня и ви казват 1000лв на линеен метър. Вашата кухня ще е около 3 метра и си правите сметката, че всичко ще ви излезе 3000лв, обаче в последствие се оказва, че сте поръчали неща, които не са включени в базовата цена и ви поискат допълнително още 1000лв или 2000лв. Как ще се почувствате?

Аз не бих се зарадвал на такава ситуация!

В случая мебелиста е прав да поиска повече ако вие сте поискали нещо повече извън рамките, НО вие напълно запознати ли сте с това, което е включено в базовата цена на кухня за линеен метър? Съмнявам се. Няма нищо лошо в това да не знаете някои неща. Ако знаехте всичко, тогава вероятно вие сами щяхте да си изработите кухнята.

За да избегнем подобен тип недоразумения, сме решили, че даването на цена за кухня на линеен метър е несправедливо и води до проблеми и за двете страни. Ние не искаме да създаваме проблеми на нашите клиенти, а искаме да им помогнем те да ги разрешат и сме намерили по-ефективен начин за това.

Да, този подход на нас ни коства повече ресурс, защото за всяка оферта се жертва повече време, за да бъде всичко пресметнато и да предоставим реална и коректна цена на кухня, но всичко това се отплаща, когато видим доволната усмивка на клиентите ни!

Какво мислите вие?

Правилно ли е да се дава цена за линеен метър?

Справедлива ли е цената на линеен метър за кухня?

Как според вас би било правилно да се пресметне цената на една кухня?

Поговорете с нас

РАЗКАЖЕТЕ НИ ЗА ВАШИТЕ ИДЕИ И МЕЧТИ

Няма по-глупав въпрос от този, който никога не е зададен. Пишете ни!