Каква е разликата между МДФ и ПДЧ?

За да разберете каква  е разликата между тези два материала за изработка на мебели трябва първо да знаете кое какво е и какво може да се прави с него.

Нека да започнем с пдч-то като материал.

Какво е ПДЧ?

ПДЧ-то (плочи от дървесни частици) е материал, който е изработен от пресовани дървени частици с примеси от смола под формата на плоча. В наши дни почти не се използва този му вариант.

Пдч-то като материал

По-скоро се използва иновативния вариант наречен лПДЧ (ламинирани плочи от дървесни частици), който е широко разпространен и се употребява в почти всеки дом в България. Правя уточнението за България, защото тук то е широко разпространено, но в някой други държави не чак толкова.

Защо му казваме ПДЧ вместо лПДЧ?

Ами названието е останало така с времето. Ламинирането на плоскостите е било измислено доста години след като пдч-то е било вече на пазара и е прието за негов нов вариант (подобрение), а не отделен продукт. В текста по-долу ще използвам думата пдч вместо лпдч, но вие би трябвало вече да знаете, че това се отнася до лпдч, а не до суровото пдч.

пдч вместо лпдч

В днешно време  има много фирми, които произвеждат пдч и някои от тях даже имат производствени фабрики и в България. Ето го и списъка на фирмите, които произведат пдч в България:

 • Кроношпан
 • Кастамону
 • Декорини

Възможно е да пропускам някоя фирма, но може да ме поправите, като напишете коментар или ми пишете на имейл или в някой от социалните ни акаунти.

Има и други производители на пдч, които не са позиционирани в България. Ето и останалите, за които се сещам:

 • Егер
 • Кроностар
 • Суиспан
 • Старууд
 • Каиндл
 • Орма
 • Ялдъз

Има още много фирми, производители на пдч плоскости, но не всички от тях са достъпни на Българският пазар.

Относно декорите на пдч-то

Всяка фирма сама измисля своите декори (ламинат) и цветовете, структората и релефа варират според различните декори. Възможно е някоя фирма да копира частично декора на друга фирма, което да създаде още по-приятен за вас декор. За това огледайте всички фирми при избора си на цвят за вашите мебели.

За какво се ползва и как се обработва ПДЧ-то?

ПДЧ се ползва за изработка на всякакви мебели. Може да се изработят шкафове за кухня, гардероби, антрета, детски стаи и почти всичко друго.

Защо обаче пдч-то има ограничени възможности?

ПДЧ-то е изградено от три слоя. Един слой тънък ламинат, сърцевина от дървесни частици и отново тънък слой ламинат.

 • Твърдостта на материала не позволява трайно огъване.
 • ПДЧ-то може да бъде изрязвано криволинейно, но прореза трябва да бъде покрит с кант във видимите си части, защото иначе виждат слоевете, който го изграждат.
 • Не може да бъде фрезовано с цел постигане на врязани фигури, пак защото се виждат различните слоеве.

ПДЧ-то може да бъде боядисвано при определени условия, но в крайна сметка времето и усилията за подготовка на и обработка на материала отнема твърде много ресурси. Ето за това мдф-а е по-добър вариант при постигане на някой цели.

Здравината и другите качества на материала ще опиша по-долу след като представя и мдф-а.

А ето го и него: МДФ

Какво е МДФ и какви видове МДФ има?

МДФ (MDF) е съкращение идващо от английския език, което представлява (medium-density fibreboard) дървесновлакнести плоскости със средна плътност.

Ето какво казва Уикипедия за МДФ-а:

МДФ-а „е листов материал, произвеждан по метода на сухо пресоване на дребни дървесни частици при високо налягане и температура. Дървесните частици се получават чрез раздробяване на твърда или мека дървесина до дървесни влакна, след което се прибавят карбамидформалдехидни смоли и меламин като свързващо вещество. От получената маса се оформят плочи при висока температура и пресоване.

Крайният продукт е съставен от отделни влакна и може да бъде използван като строителен материал по подобие на шперплата. Полученият MDF е по-здрав и по-плътен от нормалните ПДЧ (плочи от дървесни частици).

Името му произлиза от различието в плътностите на плочите от влакна. Широкото производство на MDF започва в началото на 80-те години на миналия век.“

МДФ производители също има много и няма да изброявам всички, но на българският пазар има достатъчно голямо разнообразие от мдф-и и техните вариации.

МДФ-а като материал подлежи на множество видове обработка за това има и много негови вариации.

Нека все пак да видим за какви вариации става въпрос. Под вариации имам предвид краен продукт изработен от мдф.

В различните фирми в България може да намерите следните видове мдф, а също и други видове:

 • Суров мдф
 • Ламиниран мдф
 • Боядисан мдф
 • Фолиран мдф (мембранни врати)
 • Мдф с пвц покритие (мдф акрил)
 • Фурнирован мдф
 • Водоустойчив мдф
 • Труднозапалим мдф

Ще обясня на кратко кой вид мдф за какво и как се ползва.

Нека да започнем от Суровия МДФ

Суровия мдф е като едно празно платно пред художник. Върху него могат да бъдат приложени множество техники и начини за обработка, за да постигнем шедьовър в краен резултат. МДФ-а като цяло е доста здрав материал стига да се обработи правилно и да бъде угрижван съвестно. Това се отнася до всички видове мдф-и.

Суров мдф

Суровия мдф може да бъде нарязван на парчета, фрезован за изобразяване на фигури, огъван при определена обработка, боядисван, лакиран и още куп операции. Той се ползва за база на готовия продукт.

Няколко думи и за Ламинирания МДФ

Ламинирания мдф е суров мдф, който е покрит едностранно или двустранно с ламинат, за да се изобрази определен декор върху него. Ламинирания мдф по външен вид не може да бъде различен от пдч-то. Разликата може да усетите чрез претегляне на материала или визуално ако има открити прорези. МДФ-а е по-тежък от повечето пдч-та. Ако мдф-а има открити части, тогава също можете лесно да го разпознаете по плътността на материала.

Ламиниран мдф

Боядисан МДФ, що е то?

Боядисания мдф не е материал в суров вид. Обикновено това е продукт от серия предприети действия за постигане на готов продукт. За основа на боядисания мдф може да се използва, както суров мдф, така и предварително грундиран мдф.

Боядисан мдф

Преди мдф-а да бъде боядисан, в повечето случай плочата се нарязва и се издупчва там, където е необходимо да има отвори. След това вече подготвените парчета се шлайфат, за да се премахнат всички стърчащи фини власинки. Следва парчетата да се грундират. След като се грундира веднъж парчето мдф трябва отново да бъде шлайфано и чак тогава може да се нанесе първия слой боя.

Понякога броя слоеве грунд, шлайфания между отделните операции и броя слоеве боя може да варира. Освен това, за да се постигне гланцов ефект при боядисания мдф се налага и вече боядисания детайл да бъде полиран многократно, докато се постигне желания блясък.

Предполагам сами виждате през колко много операции преминава един детайл преди да го обявим за готов и ето това е основната причина, изработката на мебели с боядисан мдф да са по-скъпи.

Фолирания мдф е точно това, което си мислите

За основа някои фирми използват суров мдф, а други използват ламиниран мдф. Без значение какъв мдф използва фирмата за ламиниране, всички преминават през определени етапи. Ако желаните от вас детайли трябва да бъдат фрезовани, тогава цялата плоча се качва на машина наречена рутер (CNC), която издълбава всяка отделна част от вашият проект и след като всички елементи са фрезовани същата тази машина ги изрязва.

От там отделните детайли отиват в машина, която е термо-вакуумна преса и чрез температура и вакуум залепва фолиото върху вашите детайли. Фолирането може да е едностранно или двустранно, а видовете фолио са безкрайно много. Фолираните мдф врати са също известни и като мембранни врати.

Фолиран мдф

Мдф с ПВЦ покритие. Какво ли е пък това?

Това са мдф плоскости, които са покрити едностранно или двустранно с пвц покритие (още известно като мдф акрил), което обикновено е с дебелина около 1мм. Има естествено и много вариации относно дебелината на пвц-то, но няма да ги описваме. Тук разликата идва от това, че мебелистите закупуват този материал в полуготов вид под формата на плоскости, които в последствие се нарязват и кантират в цеховете без да се налага да се прилагат допълнителни операции по обработката на материала.

Фурнирован МДФ или мдф-а на хората любители на натуралното.

Вече знаете какво е мдф, но не съм обяснил какво е фурнир. Фурнир е тънък масивен лист добит от трупи от натурално дърво. За да се добие фурнира се взимат естествени трупи и с много фини ножове от трупите се извличат листове с дебелина около 1-2мм, които се наричат фурнир. В последствие този фурнир се лепи върху плочи суров мдф и така се получава фурнирования мдф.

Фурнирован МДФ

На външен вид фурнирования мдф прилича на плоча от масив. Освен това този мдф може да бъде подлаган на почти същите методи на обработка също, както дървото. Фурнирования мдф може да бъде, фрезован, огъван, грундиран, лакиран, боядисван и още много други манипулации могат да бъдат извършвани върху този материал.

Водоустойчив мдф

Водоустойчивия мдф е обикновено мдф, който при изработката на материала е импрегниран с контрагент, който отблъсква водата. Това, че мдф-а е обявен за водоустойчив съвсем не значи, че не може да се раздуе. Материала има определена степен на устойчивост при ползване в помещения с висока влажност на въздуха, но не е 100% водоустойчив материал. Суровия вид на този мдф обикновено е лесно различим, защото той е в зелен цвят, но е възможно да има и други вариации.

Водоустойчив мдф

Труднозапалим мдф или огнеупорен мдф.

Този мдф обикновено е с червен цвят в суров вид. Има същите качества както суровия мдф, но с преимуществото, че той е по-трудно запалим. При полеви тестове все пак успяхме да запалим такова парче мдф, но трудно и определено нямаше желание да си изгори само. Освен това след запалване определено се забелязва в пъти повече дим от колкото при запалването на други видове мдф.

Труднозапалим мдф

Момент на просветление

Ако все още не ви е станало ясно, ще обясня, на кратко, че колкото повече операции и манипулации се извършват върху определен материал, толкова той по-скъп става. Моля, пишете ми в коментарите дали сте разбрали какво представляват различните видове мдф, а ако не сте може да попитате. Ще се постарая да отговоря на всички запитвания.

Разликите между пдч-то и мдф-а като материали предполагам вече ви е горе-долу ясна. При единия материал (пдч) нямате голям избор от към постигане на различни резултати, докато при другия материал (мдф) може да се постигнат множество и различни резултати като краен продукт.

Освен това ако някой ви е казал, че мдф е по-здрав материал ами и аз няма да кажа нещо по-различно от това. Да, мдф-а е по-здрав материал от двата. Обаче въпроса е дали наистина имате нужда от тази здравина. Трябва добре да прецените дали наистина ви трябва такъв материал, защото от към ценови диапазон мдф-а в повечето случай е поне 2 пъти по-скъп краен продукт от колкото е пдч-то.

Повечето мебелисти препоръчват изработка на вашите мебели по следния начин: корпус от пдч, защото е по-евтино, а врати от мдф, защото е по-здраво. Това е един оптимален вариант да постигнете визия на луксозна мебел с не голям капитал, но здравината на материала тук въобще няма място. Не знам вие какво очаквате да прави една вратичка на вашият гардероб или кухня, но аз лично от нея очаквам само и единствено тя да се отваря.  Колко точно е здрав материала на вратичката не е от голямо значение за мен, защото аз няма да я подлагам на екстремни условия и полеви тестове.

Това, което опитвам да ви кажа, е че гледната точка е погрешна. Използването на по-скъпия материал мдф вместо пдч според мен трябва да е оправдан. Тоест ако вие като клиенти желаете да постигнете по-добра визия за мебелите си, да тогава може да се използва мдф за постигане на по-ефектни визуално мебели. Здравината на материала рядко указва значение при изпълнението на повечето проекти. Защо да влагате излишни средства при положение, че крайния резултат може да бъде постигнат и с по-евтин материал.

Това, което съветвам всичките си клиенти е при избора си на материали по-скоро да изискват мебелният обков да бъде от висок клас. Когато мебелния обков е от висок клас и изработката на мебелите ви е качествена, тогава не е необходимо да се хвърляте на скъпи материали само, защото някой ви е казал, че нещо е по-здраво.

Старайте се да постигате желаното с правилните инструменти или материали във вашият случай.

Ето един пример: Всички имате чук вкъщи, нали? Представете си, че някоя муха бръмчи и ви дразни по-цял ден. Да, можете да убиете мухата с чука, но можете да го постигнете и с палка за мухи. Разбирате ме нали?

Не опитвам да ви откажа от скъпите материали, просто казвам, че трябва добре да осмислите бюджета и очакванията си и да се насочите към правилните неща. Да пдч-то е по-слаб материал, но според зависи от проекта и условията на ползване това може да е идеалният за вас материал.

От друга страна мдф-а и по-специално боядисаният мдф изглежда далеч по-приветлив и луксозен. Ако ще поръчвате нещо, което да бъде изработено от мдф, тогава го направете с правилните причини, а именно, защото желаете повече лукс и уют.

Вероятно ви интересува и какъв материал да подберете за вашите мебели. Съжалявам, но на този въпрос ще трябва сами да си отговорите.

Какъв материал за мебели да избера?

Често клиентите ми не знаят какъв материал да изберат. Следователно първото нещо, за което питам е какъв е бюджета, който са предвидили за определената мебел. След като получа отговор вече чрез лична преценка мога да предложа материали и методи за изработка, които да се вместят в обявения от клиента бюджет.

Естествено моето предложение за материали и изработка е винаги съпроводено и с обяснения относно други варианти и материали, които биха могли да бъдат използвани, защото клиентите не винаги имат реалистично обявени бюджети. Някои хора предпочитат да кажат по-малко, а други повече. Следователно след като обясня изцяло всички други подробности чак тогава достигаме до реалния бюджет.

Ето някои от вариантите за комбинация на материали за изработка на вашите мебели по поръчка:

 • ПДЧ за корпус с ПДЧ за врати и видими части
 • ПДЧ за корпус с Фолиран мдф за врати и видими части
 • ПДЧ за корпус с Боядисан мдф за врати и видими части
 • ПДЧ за корпус с Фурнирован боядисан или лакиран мдф за врати и видими части
 • Ламиниран МДФ за корпус и всички други видове мдф и или/пдч за врати и видими части
 • ПВЦ за корпус и всички други видове мдф за врати и видими части
 • ПВЦ за корпус и Боядисано ПВЦ за врати и видими части
 • ПВЦ сърцевина с покритие от ХПЛ/ЦПЛ (HPL/CPL) и Боядисано ПВЦ за врати и видими части
 • ПВЦ сърцевина с покритие от ХПЛ/ЦПЛ (HPL/CPL) и ПВЦ сърцевина с покритие от ЦПЛ (HPL/CPL) за врати и видими части

В България не е особено популярно да се изработват корпуси от мдф, за това няма и да обяснявам тази страна на производството на мебели. В този пост няма да обясня и употребата на всички вариации на пвц-то като материал за изработка на мебели. Само ще спомена, че този материал се използва широко за направата на мебели за баня и помещения с висока влажност. И не, не става дума за пвц-то, което сте свикнали да виждате по магазините за готови мебели. Говоря за материал по-известен като разпенено пвц, което няма много общо с онези лепени шкафчета  по магазините с дебелина 4мм.

Клиентите ми също често питат дали да изберат пдч или мдф за кухня.

Ако сте изчели целия пост би трябвало да ви е станало ясно, кой материал какви преимущества и недостатъци има и в края на краищата избора трябва да направите вие. Ако все пак не сте сигурни дали бюджета ви покрива вашите очаквания, тогава не се колебайте да ми пишете и бъдете сигурни, че ще ви предложа най-добрия вариант, който е съобразен изцяло с вашите виждания, очаквания, възможности и нужди.